2015. március 9., hétfő

A pótdíjfizetésre kötelezettek ötöde vett utólag e-matricát

A jelenlegi feldolgozottság szerint a jogosulatlan úthasználat miatt pótdíjfizetésre kötelezettek egyötöde élt az átmeneti rendelkezés adta lehetőséggel, és vásárolt február 28-ig utólag megyei vagy országos e-matricát - tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. hétfőn az MTI megkeresésére.

A szolgáltató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ebben nincsenek benne azok, akik nem várták meg a pótdíjfizetési felszólítást, és a türelmi időnek köszönhetően még a rendszerbe kerülés előtt megvették a jogosultságot.
Akik januárban érvényes e-matrica nélkül közlekedtek díjköteles útszakaszokon, de legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti megyei vagy éves országos matricát vásároltak, azoknak sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kell megfizetniük.
Az adatok szerint összesen 860 ezer megyei e-matricát vettek az autósok január 1-jétől március 8-áig, és mintegy 17 ezer visszaváltását kezdeményezték február 1-je és március 8-a között, miután február 1-jétől egyes szakaszok ismét díjmentesek lettek, illetve változtak a matricák területi érvényességére vonatkozó szabályok.
A feleslegessé vált megyei e-matricákat március 15-éig lehet visszaváltani, így ez az utolsó hét.
A NÚSZ változatlanul azzal számol, hogy összesen mintegy 20 ezer megyei e-matricát fognak visszaváltani az autósok.
Az újdíjfizetési szolgáltató felhívta a figyelmet, hogy azok a január 1-je és január 31-e között megvásárolt megyei e-matricák válthatók vissza, amelyeket csak a február 1-jétől újból díjmentes úthálózaton használtak, vagy a megyei e-matricák területi hatályának újraértelmezése miatt feleslegessé váltak.
A megyei e-matricákat elektronikus vagy postai úton, illetve személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban lehet visszaváltani, az értékesítési pontokon - benzinkutakon - nincs lehetőség erre.
Elektronikus úton a nemzetiutdij.hu honlap "Megyei e-matrica visszaváltása" menüpont alatt található elektronikus űrlap kitöltésével váltható vissza a feleslegessé vált e-matrica. A személyes vagy a postai ügyintézés esetén is érdemes felkészülni, és letölteni a nemzetiutdij.hu weboldalról az igényléshez szükséges formanyomtatványt.
Az ügyintézéshez ezen felül a megváltott e-matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés - például sms, e-mail - szükséges. A visszaváltást elektronikus úton és személyesen a gépjármű üzembentartója, a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti, postai úton csak az üzembentartó járhat el.
Az adatok szerint január 1-je és március 8-a között az éves országos matricából 266 ezer fogyott, tavaly ugyanebben az időszakban 214 ezer. Havi jogosultságot 196 ezren váltottak, a tavalyi 266 ezerrel szemben. Heti (10 napos) matricából 1 millió 79 ezret vettek, míg tavaly ilyenkor 1 millió 107 ezret.
A megyeiekkel együtt összesen mintegy 2,4 millió matricát adtak el, amelyből bruttó 20,85 milliárd forint folyt be. Tavaly ugyanebben az időszakban mintegy 1,6 millió e-matrica fogyott, ebből bruttó 14 milliárd forint volt a bevétel - közölte a NÚSZ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése